Kém a Real Madrid ellen

Rui Pinto, a Budapesten letartóztatott portugál hacker a bizonyítékok alapján a Real Madrid ellen is kémkedett.

A kiberbűnöző a rendőrség által lefoglalt bizonyítékok alapján a klub e-mailjeihez, számláihoz, szerződéseihez és egyéb dokumentumaihoz fért hozzá. Noha a letartóztatott Pinto tagadja, a lefoglalt bizonyítékok alapján 12 merevlemez tartalmazza ezeket az adatokat.

Mint a Correiro da Manha erről beszámolt, a portugál a Sporting CP és a Doyen Sport ügynökség számítógépeit is feltörte. Egy szuperszámítógép segítségével hackelte meg klubok és ügynökségek gépeinek belső hálózatait. Pinto tagadja a vádakat, de a rendőrség megtalálta és lefoglalta a bizonyítékokat. Összesen több, mint 3,4 millió terabájt és több millió dokumentum átvizsgálása várt a letartóztatást és házkutatást követően a hatóságokra.

Szeptemberben portugáliában kellett bíróság elé állnia, ahol azt vallotta, hogy a futballvilág korrupciója ellen szeretett volna így fellépni. Ő szivárogtatta ki az UEFA Manchester City elleni később feloldott Bajnokok Ligája eltiltásának részleteit is. 2016-tól kezdődően szivárogtatott ki játékosokról, ügynökeikről és klubokról információkat.

Hetente 3 tárgyalást fognak tartani decemberig, Pinto házi őrizetét feloldották és védőőrizetet rendeltek mellé biztonsága védelmében. Ennek oka, hogy olyan bizonyítékokat is találtak, melyek nemzetközi korrupciós összefüggéseket tárnak fel. Például arab milliomosok és szervezetek milyen befolyásra tettek szert néhány első osztálybeli európai futballklubban, vagy adóelkerülések és offshore adóparadicsomok szerepe futballügyekben.

Az Európai Nyomozó Együttműködés által lebuktatott hacker és ügyvédje komoyl visszaéléseket tárt fel a bizonyítékaikban. A dokumentumok átvizsgálása után bírósági eljárások indultak Portugáliában, Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban és Svájcban is.

A Marca és a BBC News cikke alapján.

Talán ezek is érdekelhetnek:

Általános