Mbappé-saga: mennyi lesz a végösszeg?

A spanyol források teljes mértékben biztosak abban, hogy már csak az átigazolási díj pontos összegében kell megállapodniuk a kluboknak. Összefoglaló az elmúlt hetek történéseiről és arról, hogy hol is tart most az évek óta húzodó műsor.


A Kylian Mbappé-saga immáron hosszú évek óta tart, de most nagyon úgy tűnik, hogy véget is ér. A Real Madrid tisztában van azzal, hogy a Paris Saint-Germain mennyit is szeretne kapni legnagyobb sztárjáért, ami nem kevesebb, mint 250 millió euró. Ezt Fayza Lamari, Mbappé édesanyja – egyben ügynöke – közölte a Blancók vezetőségével. Azt azonban már most biztosra vehetjük, hogy a Real Madrid nem fizet ennyit egy olyan játékosért, akinek mindössze egyetlen év van hátra a szerződéséből.

Bár jelenleg nagyon közel a megállapodás, a Real Madrid ennek ellenére dönthet úgy, hogy a következő idényre halasztja a francia szupersztár szerződtetését – ahogyan azt tervezték korábban is, de Karim Benzema Szaúd-Arábiába való távozása ezt megváltoztatta. Az előny a Real Madrid kezében van.

A PSG 250 milliót kér

Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban napvilágot látott egy hatalmas ajánlat Mbappé számára, a francia játékos meg sem fontolta ezt, azonnal elutasította a Szaúd-Arábiába való igazolást, hisz az ajánlattevő nem más volt, mint az Al Hilal csapata. A PSG időközben azzal is tisztában lett, hogy zsákutcba került, hisz Mbappéra semmilyen hatással nem volt az, hogy kihagyták a japán turnéra való utazásból.

fotó: CNN

Ugyan senki nem akarja beismerni, de eléggé nyilvánvaló, hogy a legjobb döntés mindkét fél számára egy átigazolás. Mbappé határozottan kitart döntése mellett, így csak két opció jöhet szóba: kitölti szerződését és 2024-ben ingyen távozik, avagy idén Madridba igazol.

Éppen ezért szeretne Al-Khelaifi hatalmas összeget kérni játékosáért, megdöntve ezzel Neymar átigazolási díját, ami 222 millió euró volt. Így elmondhatná azt, hogy újabb világrekordot döntött és azt is, hogy ezt az összeget egy olyan játékosért kapta, akinek csupán egyetlen év van hátra a szerződéséből. Azonban a helyzet az, hogy ez nem teljesen igaz. Ez az összeg megoszlana a klub és a játékos között, hisz azzal, hogy Mbappé idén távozik – lemondana egy 192 millió eurós összegről, amiről szerződéshosszabbításakor megállapodott jelenlegi klubjával.

Az ügyben Mbappé édesanyja (Fayza Lamari), egy megbízott iráni ügynök (Kia Joo-rabchian) és Mbappé ügynöke (Delphine Verheyden) intézkedik, köztük teljes a megállapodás.

A tárgyalások jelenleg is közvetítőkön keresztül zajlanak, hisz a Real Madrid nincs közvetlen kapcsolatban a Paris Saint-Germainnel. Senki nem szeretne engedni, azonban az idő annak a klubnak dolgozik, amelyik várja a telefonhívást Mbappé édesanyjától avagy ügyvédjétől a játékos vételárával.

Ha az összeg nem megfelelő, úgy Mbappé még egy évet Párizsban marad – ami sem számára, sem a PSG számára nem lenne jó megoldás, de pénzügyi szempontból előbbinek rendkívül kedvező lenne. Ugyanakkor a francia teljesen tisztában van azzal, hogy egyszer már elárulta a Real Madridot és cserben hagyta őket. Hat héttel a szerződéshosszabbítása után már arról szóltak a hírek, hogy Mbappé megbánta amit tett.

Mindenesetre a Blancók nem hajlandóak közvetlenül Al-Khelaifival tárgyalni, tekintettel arra, hogy 2021-ben a katari klubelnök még csak nem is reagált a három formális ajánlatra. Akkor is úgy, hogy szintén egy év volt hátra a játékos szerződéséből. A PSG tökéletesen biztos abban, hogy a Real Madrid és Mbappé már megállapodott egymással 2024-re és ez a megállapodás ugyanaz lehet, amely tavaly májusban is volt, ahonnan kizárólag Mbappé aláírása hiányzott. Az egyetlen különbség az – amennyiben létrejön a transzfer idén -, hogy a francia játékos nem kapja meg azt a 130 millió eurós aláírási bónuszt, amit akkor kapna, ha ingyen érkezne Madridba.

Tény, hogy mindkét félnek engednie kell a követeléseiből, azonban az idő kizárólag a Real Madridnak dolgozik, hisz ahogy telik az idő, Mbappé ára úgy csökken lefelé. A PSG soha, semmilyen körülmények között nem teheti azt meg, hogy teljesen ingyen engedje el legnagyobb játékosát, ezt maga a klubelnök is közölte hivatalosan. Fabrizio Romano legfrissebb jelentése szerint a megállapodás már kész, ez a klub általi csend a taktika része, hisz pontosan tudják, hogy az ő kezükben van ütőkártya.

Az elkövetkező napok döntő fontosságúak, főleg ha a naptár augusztus 1-jét fog írni. Kylian Mbappé idén a Real Madrid játékosa lesz.


forrás: MARCA, Fabrizio Romano, Twitter, PSGCommunity

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKSÁG
SÉRÜLÉSEK