Lassana Diarra

A mai futballban a leghálátlanabb poszt minden bizonnyal a védekező középpályásé. Aki ebben a szerepkörben játszik, keménynek, magabiztosnak kell lennie, egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, a játéka viszont kicsit sem lesz látványos. Nem is véletlen, hogy az

 

emberek ritkán választanak ilyen stílusú kedvencet. A Real Madrid Claude Makelélé elengedése után saját kárán tanulta meg,mennyire fontos a védekező középpályás jelenléte. Az azóta eltelt több, mint öt évben igazán csak egy labdarúgó tudta ugyanazokat az erényeket felmutatni a Blancók színeiben, ő pedig nem más, mint a szintén francia Lassana Diarra!

Párizsban született 1985. március 10-én. Leginkább a védekező középpályás szerepkör áll hozzá közel, de a Chelsea és a francia válogatott színeiben jobbhátvédként is feltűnt már. „Di-arrow” – vagy ahogy mi nevezzük: Lass – akkor került a madridi vezetés látókörébe, amikor a másik Diarra, Mahamadou súlyos sérülést szendvedett és kiderült: gyakorlatilag az egész idényt ki kell hagynia. 

Pályafutása azonban nem indult gördülékenyen. Először az FC Nantesnál találták túl alacsonynak és könnyűnek. Mindössze 170 cm és 57 kg volt ekkor. A Le Mans-nál sem igazán látták benne a tehetséget, nem törődtek vele, ekkor komolyan felmerült benne, hogy a pályafutásának itt lesz vége.

Profi karrierjét a Le Havre-nál kezdte. Teljesítménye nyomán egyre többen felfigyeltek rá, hatékony játékának köszönhetően a francia U21-es válogatottba is meghívót kapott. A Le Havre játékosaként kapta egyébként „az új Makelélé” nevet. Nem meglepő tehát, hogy hamarosan a Chelsea is bejelentkezett érte. Claude Makelélé utódját már régóta keresik a londoni kékeknél, 2005. júliusában 1 millió angol fontnak megfelelő összegért le is szerződtették Lasst.

Természetesen azonnal a felnőtt kerethez irányították, azonban nem kapott túl sok játéklehetőséget tétmérkőzésen. 2005. októberében egy Bajnokok Ligája mérkőzésen debütált csereként, a Chelsea a Stamford Bridge-en verte a Real Betist 4-0 arányban. Az első csapatban nem sikerült stabil helyet kiharcolnia, Makelélé azonban jó hatással volt rá, rengeteget tanult tőle. A tartalékcsapatban magabiztos játékot mutatott, Mourinho pedig néha fel-felvitte a nagyok közé. Kupameccsen a Huddersfield ellen a mezőny egyik legjobbjaként kivívta a csapattársak, a média és a klubvezetés elismerését egyaránt. Az utolsó két bajnoki fordulóbankezdőként végig a pályán volt a Blackburn Rovers és a Newcastle United ellen, igaz, ekkor a portugál tréner már rotálta játékosait.

A 2005/2006-os év legjobb fiatal tehetségének választották a Chelsea-nél. A következő idényben a csapatot sújtó sérüléshullám miatt gyakrabban kellett jobbhátvédet játszania. A Blackburn, a Charlton és a Middlesbrough ellen végigjátszotta a mérkőzést, feladatát remekül látta el. Szerepelt a Millennium Stadionban az Arsenal elleni győztes Ligakupa-döntőn is. 2007. nyarán olyan hírek láttak napvilágot, hogy a több játéklehetőség miatt az Arsenalhoz szerződik. Mivel 2008. januárjában lejárt volna a szerződése és a Chelsea sem ragaszkodott hozzá, elengedte a francia játékost, mielőtt ingyen igazolhatóvá vált volna. Az átigazolási időszak utolsó napján Lass aláírt az Arsenalhoz.

Az vételárat nem hozták nyilvánosságra. Fredrik Ljungberg korábbi mezszámát, a 8-ast kapta. Nem titkoltan Arséne Wenger személye és az Arsenal játékstílusa miatt döntött Lass az ágyúsok mellett. Wenger multifunkcionális játékost látott benne, nagy erőssége lehetett volna a csapatának. Sok lehetőséget ennek ellenére nem kapott. Csak a Bajnokok Ligájában a Sevilla elleni csoportmérkőzésen debütált a végén csereként, majd a Ligakupában a Newcastle ellen játszhatott. A Premier League-ben az Aston Villa ellen szerepelhetett először. Posztján Mathieu Flamini élvezett elsőbbséget. A túl kevés szereplés miatt egyre türelmetlenebbé vált, majd 2008. januárjában a váltásra is sor került: bár a Manchester City és a Tottenham is szívesen látta volna soraiban, a Portsmouth együtteséhez igazolt, a pletykák szerint öt és félmillió font körüli pénzért, de a valós összeget hivatalosan itt sem közölték.

Január 17-én írta alá új szerződését, célul tűzte ki, hogy minél több időt töltsön a pályán, hogy beválogassák az Európa-bajnokságra. A Derby ellen a Fratton Park-beli 3-1-es győzelem alkalmával már játszhatott, új csapatában a 6-os mezszámot kapta. Az FA kupa negyedik fordulójában a Plymouth Argyle kapujába betalált, első angol bajnoki gólját pedig a Bolton-nak rúgta. A kupában minden mérkőzést végigjátszott, beleértve a döntőt, amelynek végén az ő csapata vehette át a trófeát. Bekerült a franciák EB-keretébe; ez, és a kupagyőzelem is őt igazolta: érdemes volt eljönnie az Arsenalból. A Community Shield-et azonban a Manchester United vitte el a Portsmouth orra elől, a hosszabbítás utáni büntetőrúgásoknál például pont Lass hagyta ki az elsőt. Szeptemberben ő szerezte a Pompey első gólját jelentősebb nemzetközi kupában, tíz nappal később pedig első piroslapját szedte össze a Tottenham ellen. Tizenegy hónappal azután, hogy a Fratton Parkba érkezett, klubja elfogadta a Real Madrid ajánlatát, 2009. január elseje óta pedig Lassana Diarra hivatalosan is a Real Madrid játékosa. 18,88 milió fontért jött létre az üzlet, négy és fél évre kötelezte el magát a királyi gárdához.

A hosszú időre kidőlt Mahamadou Diarra helyére érkezett, a bajnokságban pedig megkapta a mali középpályás mezszámát. Mezén a Lass becenév szerepel, így könnyebb eldönteni bármilyen környezetben, hogy melyikükről van szó. Juande Ramos őt preferálta Huntelaar-ral szemben a Bajnokok Ligájában, ott a 39-es számot kapta. Ha ő pályán volt a Real Madridban, alig kapott gólt a bajnokságban a csapat, a BL-ből azonban kettős vereséggel búcsúzott. Nagyfokú biztonságot nyújt a madridi középpályának, ennek ellenére a cikk írása idején mindössze négy sárgalapot gyűjtött be tizenkét bajnokin, ami mindenképp jónak számít egy védekező játékostól.

A nemzeti csapatban
Nyolc alkalommal szerepelhetett a francia U21-es válogatottban. Legemlékezetesebb ezek közül minden bizonnyal az Anglia elleni EB-selejtező play-off még 2005. novemberéből. Összesítésben 2-2 volt az állás, ami a hosszabbítást jelentette volna. Néhány perccel a vége előtt Lass szerzett labdát az angolok tizenhatosán belül. Kieran Richardson már csak szabálytalanul tudta megállítani, a megítélt büntetőt Jimmy Briand értékesítette, így a franciák jutottak ki az EB-re. Faubert-rel és Lass-szal a fedélzeten az elődöntőig jutottak, ahol a későbbi győztes Hollandia állította meg őket, bizonyos Klaas-Jan Huntelaar vezérletével.

A felnőtt válogatott mezt 2007. március 24-én ölthette magára először Litvánia ellen, a mérkőzést végigjátszotta. Raymond Domenech számított rá az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon is, míg például Mathieu Flaminire nem… A gallok leszereplését azonban a padról nézte végig. Makelélé válogatottól való visszavonulásával gyakorlatilag övé a védekező középpályás posztja a francia 
tizenegyben.

Diarra számokban
Teljes név: Lassana Diarra
Születési idő/hely: 1985. március 10./Párizs
Magasság: 1,73 m
Posztja: védekező középpályás (jobbhátvéd)

Klubjai:
 – Le Havre (2003-2005)
 – Chelsea FC (2005-2007)
 – Arsenal (2007 – 2008. január)
 – Portsmouth (2008. január – 2008. december)
 – Real Madrid (2009. január -)

Válogatott:
 – francia U21 (2005-2006)
 – francia nagyválogatott (2007-)

Eredményei
 – Angol ligakupa-győztes (2007, Chelsea)
 – FA Kupa-győztes (2007, Chelsea; 2008, Portsmouth)
 – Angol bajnoki ezüstérmes (2007, Chelsea)
 – Community Shield döntős (2008, Portsmouth)
 
 – U21-es EB-bronzérmes (2006)