Pepe

A tökéletes XXI. századi középső védő. Így jellemezték Pepét a madridi lapok érkezésekor. Testi adottságain túl jól helyezkedik, kiemelkedő a légi párbajokban, valamint a labdaszerzésben. Kevesen tudják róla, hogy José Mourinho fedezte fel a sikereit mindig visszafogottan ünneplő védőt, igaz, ő akkor még úgy gondolta róla, hogy védekező középpályásként a leghasznosabb.


 

 

Brazíliában látta meg a napvilágot Képler Laveran Lima Ferreira néven. A portugál állampolgársággal is rendelkező hátvéd a kis tengerparti állam, Alagoas fővárosában, Maceióban nőtt fel és helyi klubokban, a Napoliban és a Sport Club Corinthians Alagoano színeiben kezdett el futballozni. Édesapjától kapta a Pepinho becenevet alacsony termete miatt. Egyik gyerekkori edzője azonban nem értette, miért hívják így, mivel ekkor már jóval magasabb lett és Pepónnak kezdte hívni, hamár Brazíliában mindenkinek van egy beceneve… Ez azonban nem tetszett a fiúnak, így lett belőle Pepe.

Tizennyolc éves volt, amikor csapattársával, Ezequias-szal Madeira szigetére, a portugál Marítimóhoz igazoltak, ahol az első szezont a B csapatnál töltötték. Anatoliy Byshovets edzősködése idején került fel a nagyokhoz, és igen ritkán fordult elő, hogy mérkőzést kellett kihagynia. A védekező középpályástól a támadó középpályásig számos poszton szerepelt. A 2003/2004-es előszezonban engedélyt kapott, hogy a Sportingnál edzhessen két hétig, de végül nem szerződött oda, egyéb komoly érdeklődő hiányában pedig újfent a Marítimóval kezdte az évadot. Hatodik helyen zártak, amely UEFA-kupa indulást ért. Pepe egy gólt szerzett a bajnokságban.

2004 nyarán sikerült egy nevesebb klubba igazolnia. Az FC Porto 1 millió eurót, valamint három játékos, Tonel, Evaldo és Antonielton Ferreira játékjogát adta érte. A szerződés egyik záradéka szerint ha Pepe innen is továbbáll, a lelépési összeg 20%-a a Marítimót illeti. Víctor Fernández irányítása alatt még nem volt alapember, rendszerint Pedro Emanuel, Jorge Costa vagy Ricardo Costa tartalékjaként játszott. Az áttörést egy új edző, Co Adriaanse személye hozta meg. A holland mester gyakran alkalmazta a 3-4-3-as hadrendet, amelyben Pepe a középső védő posztján szerepelt. Ez a szerepkör különösen nagy terhet ró egy játékosra, ennek ellenére a liga egyik legjobbjává nőtte ki magát. A Porto is behúzta a bajnokságot a kupával egyetemben.

Több európai élcsapat vitte volna, éppen ezért szokatlanul magas összegért, 30 millió euróért 2007 júliusában a Real Madrid játékosa lett. A szerződés öt évre köttetett. Augusztusban megkapta a portugál állampolgárságot, innentől a nemzeti tizenegybe is folyamatosan kapta a meghívót. (Brazil korosztályos válogatottban soha nem szerepelt.) Finnország ellen mutatkozott be, majd a 2008-as EB-n már gólt is lőtt Törökországnak. Madridi pályafutása talán nem is lehetne szélsőségesebb. Hol sérült, hol a pályán „rendetlenkedik”, hol pedig a mezőny legjobbja. Első szezonja nem igazán sikerült jól. Volt, hogy Balboával verekedett össze az edzésen, máskor öngólt vétett a Deportivo ellen. Érdekesség, hogy éppen ebben a kiírásban nyerte eddigi legfényesebb trófeáját a Madriddal, a bajnoki címet. Legjobb játékát a Camp Nou-ban mutatta, az 1-0 arányban megnyert El Clásicón a meccs embere. Mindmáig ez az utolsó Real Madrid-siker a katalán rivális otthonában.

Több kisebb sérülés hátráltatta, és amikor már kezdte volna stabilizálni helyét, egy Getafe elleni bajnokin utána rúgott Javier Casquerónak és a kiállítás sorsára jutott. A spanyol szövetség példát statuált és tíz meccsre eltiltotta Pepét. Mindemellett az addig nyerő szériában lévő Madrid a hátralévő hat mérkőzéséből ötöt elvesztett, rendkívül gyenge játékkal.

Ősszel is ki kellett tehát még hagynia néhány találkozót, 2009. október 4-én viszont Guti beadását fejelte a Sevilla hálójába, ez pedig az egyetlen bajnoki gólja a Királyi Gárdában. Nekünk magyaroknak kicsit kellemetlen élmény, de a válogatottban is megtette ugyanezt a Puskás Ferenc stadionban. December 12-én a csapat egy keserédes győzelmet aratott a Valencia felett, a szomorúság oka Pepe újabb sérülése egy szerencsétlen esés következtében. A diagnózis elülső térdszalagszakadás, ami még a világbajnoki szereplését is veszélyeztethette volna. A VB-re felépült, Carlos Queiroz pedig védekező középpályásként küldte pályára Brazília és Spanyolország ellen.

A legutóbbi nyár mindenképpen kedvező változást hozott számára, érkezett ugyanis két honfitársa, José Mourinho és Ricardo Carvalho. A csapat portugálok alkotta része egészen rendben is működött, ekkor azonban pályán kívüli dolgok kezdték borzolni a kedélyeket. A Diario AS spanyol sportnapilap ugyanis megszellőztette, hogy Pepe akár el is hagyhatja a klubot, amennyiben nem kap jelentős fizetésemelést. A fentebb említett magas átigazolási díjnak ugyanis az volt az ára, hogy Pepe a maga 1,8 millió eurós éves járandóságával a Liga egyik legalulfizetettebb játékosa. Az ügy még nincs megoldva, a játékos által kért, illetve a klub által kínált összegről ellentmondásos információk keringenek. Mindenesetre az év elején ismét megsérült játékos iránt a Manchester United is érdeklődik…

Pepe számokban
Teljes név: Képler Laveran Lima Ferreira
Születési idő/hely: 1983. február 26./Maceió (Brazília)
Magasság: 187 cm
Posztja: középső védő
Mezszám: 3

Klubjai:
 – Corinthians-AL (1995–2001)
 – Marítimo B (2001–2002)
 – Marítimo (2002–2004)
 – FC Porto (2004–2007)
 – Real Madrid (2007- )

A válogatottban:
 – portugál válogatott (2007– , 30 mérkőzés/2 gól)

Eredményei
 – spanyol bajnok (2008: Real Madrid)
 – Spanyol Szuperkupa-győztes (2008: Real Madrid)
 – portugál bajnok (2006, 2007: FC Porto)
 – portugál kupagyőztes (2006: FC Porto)
 – Portugál Szuperkupa-győztes (2005: FC Porto)
 – világkupagyőztes (2004)
 – Euro 2008 All-Star csapatának tagja (2008)