Home Történelem Klubtörténelem

Klubtörténelem

1902-1910

A Real Madrid csapata 1907-ben

1902-ben Juan Padrós és Julián Palacios megalapítja a Madridot.

 

 

 

 

 

 


Az 1902-es években valami olyasmi jelent meg Angliában, ami ma már talán az egész világ kedvenc sportága: a labdarúgás.

Nem kellett sok ahhoz, hogy ez eljusson Spanyolországba is az Libre de Enseñanza egyetem tanárai és diákjainak köszönhetően. Kezdetét vették a klub-alapítások, ekkor (1897) alapult meg Madridban az első csapat, mely Footbal Club Sky-ra hallgatott. 1990-et írunk, amikor a Footbal Club Sky kettévált és immáron két klub lett belőle, az egyik a New Foot-Ball de Madrid valamint a Club Español de Madrid.

Utóbbiból jött létre 1902.március 30-án a Madrid Football Club, a Real Madrid közvetlen elődje.

Három év telt el, a Madrid CF pedig megnyerte első rangosabb trófeáját amikor az Athletic Club-ot győzte le a Spanyol-kupa döntőjében. A madridi gárda ezután sorozatban háromszor nyerte meg ezt a címet.

1905-ben játszották első nemzetközi mérkőzésüket. A franciák bajnoka kontra a spanyolok bajnoka. A mérkőzés végül 1-1-es döntetlennel zárult, ám érkezett egy visszavágó is.

A Real Madrid csapata 1907-ben
A Real Madrid csapata 1907-ben

A csapat rendkívül kicsi pályákon játszott 1912-ig, azonban ebben az évben jött az áttörés: ekkor költöztek át nagyobb stadionjukba, a Campo de O’Donnell-be. A klub vezetői rájöttek arra, hogy a szurkolói-tábor rohamosan nő és cselekedni kell, pénzre van szükség.

1920-at írunk amikor XIII. Alfonz király a “Real” (királyi) jelzőt adta a Madrid CF-nek, ekkor lett belőle hivatalosan is Real Madrid CF.

Megszületik a Spanyol Labdarúgó-Szövetség amit a Spanyol első osztály követ

1929-ben hivatalosan is elindult a spanyol labdarúgó-bajnokság első osztálya amit ma már úgy ismerünk, hogy LaLiga Santander. A sorozat első szezonjában a Real Madrid végig az első helyen állt, azonban az utolsó mérkőzésen vereséget szenvedett az Athletic Club-tól, így a bajnokság legelső címét az FC Barcelona gyűjtötte be – a Real Madrid pedig a második helyen végzett, csupán egyetlen ponttal lemaradva.

Évek múltán, az 1931/32-es szezonban viszont a Real Madrid ünnepelhetett a spanyol bajnokságban, ekkor nyerte meg legelső bajnoki címét. Ugyanez következett a következő szezonban.

 

FOLYAMATOS SZERKESZTÉS ALATT!